Att bygga din egen dator

Av Fredrik Svensson

Guide

Det kan låta svårt att bygga sin egen dator. Men faktum är att det inte är särskilt svårt. Det finns däremot en del saker du behöver tänka på. Så som att chassit ska passa. Moderkortet måste passa med grafikkort, RAM-minne och processor. Genom att tänka på dessa saker som vi ska gå igenom i denna text så kan du få en anpassad dator till dina behov och samtidigt spara pengar eftersom det är billigare att bygga ihop den själv än att låta någon annan göra det.

Att bygga din egen dator
Bygg din egen dator med egen.se

Val av moderkort

Valet av moderkort är inte det viktigaste utifrån prestanda, men det ska passa flest delar på moderkortet. Moderkortet måste passa i chassit samtidigt som grafikkort och processor ska få plats. Genom att bygga din egen dator är det också viktigt att tänka på behovet. Moderkortet är det kort som avgör vilka uttag du vill ha i datorn. Det kanske är extra viktigt för dig att moderkortet ska ha många USB-ingångar. Kolla igenom specifikationen på moderkortet för att se om det uppfyller dina krav.

Val av grafikkort

Bygga dator utan grafikkort går inte. Däremot är behovet av ett bra grafikkort endast viktigt om du ska bygga en gamingdator eller redigera till exempel filmer och bilder. Här är det viktigt att tänka på att grafikkortets busstyp stöds av moderkortet. Busstyp kan kallas för PCI:e express 4.0. Grafikkortet erbjuder även utgångar så som HDMI och Displayport. Beroende av behov så kan detta vara värt att titta på innan du bygger datorn. Pris skvallrar mycket om hur bra grafikkortet är. Generellt så är ett dyrare grafikkort bättre och således om du ska spela spel eller redigera videos så kan det vara värt att spendera lite mer pengar på grafikkortet.

Val av processor

När du ska bygga din egen dator krävs det även en processor. Denna måste passa moderkortet. Passformen kallas socket. Utifrån det moderkort du har valt behöver du även en processor som passar moderkortet. Valet av processor beror också på vad du ska använda datorn till. Processorn vill du gärna inte spara in på eftersom att du oftast behöver byta moderkort vid byte av processor. Du vill gärna välja en processor med hög klockfrekvens. Till processorn måste du även ha en kylare. Det är inte alltid så att den ingår vid köp av processor. Det är viktigt att du kollar upp detta och köper till en kylare som passar din processor och chassit du har valt. Tänk på att detta är extra viktigt om du är ute efter en speldator!

Val av RAM-minne

Bygga dator utan ram kan gå om RAM-minnet är integrerat i moderkortet. Det är det oftast inte och du måste köpa till det. Du klarar dig oftast på 16GB- eller 32GB-ram. RAM-minne är inte särskilt dyrt i jämförelse med de andra delarna och detta går att byta ut senare om du skulle behöva mer. Viktigt att tänka på är att moderkortet supportar DDR4. Det är dagens standard.

Resterande saker att tänka på

Det viktigaste har vi tidigare gått igenom. Tänker du på detta när du väljer ut delar så ska det inte vara några problem. Det finns däremot vissa saker du ytterligare behöver ta hänsyn till. Chassit du väljer måste passa både moderkortet men även vara tillräckligt stort för att få plats med det grafikkort du har valt. Utöver det behöver du ett nätaggregat. Beroende på vilka delar du har valt så spelar nätaggregatet roll. Du klarar dig normalt på 650W men vill du vara på den säkra sidan så välj ett nätaggregat med 850W. Som du har märkt handlar det mesta om att delarna ska passa med varandra. Att bygga din egen dator är inte svårare än så.

Strukturera upp sökandet

Ett tips är att strukturera upp sökandet av datordelar. Utvärdera först dina behov och din plånbok. Därefter så öppnar du ett Excel-ark. Där skriver du in vilket moderkort du har valt och vilken socket, vilket DDR och vilken PCI ingång moderkortet har. Då får du en enkel överblick på vilka delar du senare kan välja för att få hela paketet att slutligen passa med varandra. Du kan även lägga till information om vilka egenskaper grafikkortet har till exempel dess minne och sedan jämföra med kraven för ditt favoritspel och redan här får du då en uppfattning om hur bra spelet kommer att flyta på din dator.

Du behöver också tänka på att köpa en licens för det operativsystem du ska köra på din dator. Det vanligaste är Microsoft Windows och detta installerar du när du har byggt ihop datorn och startat den. Windows installeras antingen genom ett USB-minne eller en CD-skiva.

Att bygga din egen dator är lönsamt och kul

Genom att bygga dator själv sparar du även pengar. Du har också flexibiliteten att välja vilka delar du vill och vilka som passar dig bäst. Dessutom har du skaffat dig kunskapen och kan till exempel byta ut en del av datorn när den blir för dålig. Du kan alltså uppgradera en del av datorn och behöver inte köpa en helt ny dator. Bygga dator är dessutom roligt.

Dela gärna om du gillade inlägget!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00