Lär dig tre enkla sätt att göra egen filt idag

Av Fredrik Svensson

Guide

När kylan tränger sig på är det bra att ha en varm filt nära till hands. Här kan du läsa om tre olika metoder för att göra din egen filt som egen.se rekommenderar! De här olika sätten är enkla och du behöver inte vara proffs på handarbete för att klara av dem. Du behöver dock ha material, tid och lite tålamod.

Skapa en egen filt genom att sticka den

När du vill göra egen filt, och kan sticka, är en handstickad yllefilt en trevlig detalj som du kan tillföra ditt hem. Handstickning gör du med bara händerna utan att använda stickor. Skaffa ett tjockt garn som är lämpat för just den här typen av handarbete. Det går åt mycket garn till de här tjocka filtarna. För en filt på 100 x 160 cm behöver du ungefär tolv nystan. Du behöver endast kunna lägga upp maskor samt sticka rätstickning. Den här maffiga filten är perfekt att ha i soffan eller på sängen och den blir skön att krypa under.

Sy en filt av quiltat tyg

Välj ett tjockt och mjukt quiltat tyg i din favoritfärg samt ett kantband som matchar. Klipp tyget till en lämplig storlek och kantbandet så att det räcker runt filtens omkrets. Om du har en symaskin går det snabbt att sy fast kantbandet runt ditt tyg. Nu har du en fin filt som du kan använda för att hålla dig varm.

göra din egen filt
Vill du göra din egen filt? Varför inte besöka muslinfilt.se som är experter i området!

Prova att göra egen filt med mormorsrutor

Kan du virka är mormorsrutor ett traditionellt sätt att göra egen filt. Instruktioner och mönsterbeskrivningar på hur du virkar hittar du på internet om du är osäker. Du virkar först önskat antal rutor som du sedan sammanfogar till en filt. Tänk på att välja garn i rätt tjocklek och var noga när du planerar färgerna i dina mormorsrutor så att de passar bra ihop med varandra.

Gör en filt till en baby

Att göra egen filt som gåva till en ny förälder eller en liten baby är ett härligt sätt att uppmärksamma en ny familjemedlem. Babyfiltar är ofta stickade eller virkade och görs helst av något mjukt garn i ljusa pastelltoner. Mormorsrutor är ett klassiskt mönster som passar perfekt in i en barnkammare med sin lite gammaldags stil. Är du ovan vid handarbete finns det finns massor av olika slags mönster med varierande svårighetsgrader som du kan använda. Välj lämpliga färger och ett mjukt hudvänligt garn. Babyfiltar är mindre i storleken än normalstora filtar så en babyfilt virkar eller stickar du på nolltid.

Inred ditt hem med filtar

Du kan aldrig ha för många filtar hemma eftersom de är så användbara. Du kan bädda fint i nordisk stil med en grovstickad yllefilt i en neutral färg eller piffa upp soffan i vardagsrummet med en quiltad filt i ett färgglatt mönster med latinsk hetta. I den mera romantiska inredningen passar en virkad filt perfekt. Tänk på att ta hänsyn till allergier och överkänsligheter i dina materialval. Undvik till exempel ylle om det ger klåda. När du vill skapa en egen filt för att ge bort lönar det sig alltid att tänka på mottagarens interiör och smak.

En sammanfattning när du ska göra egen filt

Beroende på dina kunskaper när det kommer till handarbete finns det många sätt att göra egen filt. Du kan sticka en tjock filt med bara händerna eller virka en filt av mormorsrutor. Snabbast gör du däremot en filt av quiltat tyg med en symaskin. Hoppas du blev inspirerad av de här tipsen och att du delar med dig inlägget.

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 4.00