Göra egen glass

Av Fredrik Svensson

Guide

Glass kan vara världens bästa uppfinning, men vi bryr oss inte om varifrån glass ursprungligen kommer. Vi vill bara ha det i munnen.

Det finns många olika metoder för att göra egen glass. För det mesta är ingredienserna mer eller mindre detsamma, oavsett vilken du använder. Vi kommer att ta upp tre huvudsakliga metoder som ger bra resultat och ser till att du får ut det mesta av ditt (inte så) hårda arbete. De tre metoderna vi kommer ta upp delas upp som följande:

 • Glassmaskin
 • Frysa in
 • Plastpåsar med is

Innan vi dyker in i de olika metoderna är det bäst om vi går igenom grundpelarna för glassmakeri: ingredienserna!

egen glass
Gör egen glass du med!

Vilka ingredienser använder du för att göra egen glass?

Nyckeln till god glass är goda ingredienser och de är betydligt enklare att få tag i än man kan tro. Vanlig glass består för det mesta av mjölk, socker, samt något som hjälper glassmeten att sätta sig lite.

Ofta har man även i lite grädde, en nypa salt och något smaksättande för att göra glassen godare. Utan något som sätter smak på hela kalaset blir det en ganska tråkig affär och inte värt besväret. Något fett, som grädde, framhäver smakerna i godsakerna ytterligare, vilket alltid är en bra idé när du ska göra egen glass.

Det som hjälper glassen att sätta sig i traditionell vaniljglass är ofta äggulor, vilket även bidrar med en extra dimension i smak och utseende som gör att du kan beundra ditt arbete lite extra. Ett alternativ är att använda stärkelse av något slag och då är majsstärkelse ett bra alternativ för den som vill glassa till det utan ägg.

Veganska alternativ

Som du kan se är ingredienserna för glass inte särskilt vänliga för veganer, men det är ingenting du behöver oroa dig för. Vi tycker att glass är till för alla och naturligtvis har vi veganska förslag.

Istället för mjölk går det alldeles utmärkt att använda sig av sojamjölk eller havremjölk. Istället för grädde och äggulor går det bra att använda rapsolja och/eller sojagrädde. Kom bara ihåg att dessa ingredienser inte beter sig exakt som de icke-veganska, så det är en bra idé att läsa på lite om dem innan du använder dem i bakning och glassmakeri.

Frysa in

Om du är ute efter ett enkelt sätt att göra egen glass och inte tycker om att stå i köket så är det här receptet bäst. Det här receptet går tyvärr inte att göra veganskt eftersom det är beroende av kondenserad mjölk för att sätta sig och ge sötma. Om du vill lägga ner lite tid och energi kan du säkert byta ut det mot något, men då är det svårare att göra.

Ingredienser:

 • 1 burk kondenserad mjölk
 • 5 dl vispgrädde
 • Smaksättning

Recept:

 1. Vispa grädden tills den blir mjuk och fin.
 2. Vispa i eller vänd ner den kondenserade mjölken.
 3. Tillsätt smaksättning. Till exempel vaniljextrakt eller kakaopulver.
 4. Häll upp i en form och täck med plastfolie.
 5. Ställ in i frysen i ca 6 timmar.
 6. Skopa upp med glasskopa och njut!

Plastpåsar med is

Att göra egen glass med plastpåsar är en kul metod som passar utmärkt om du har barn med lite överskottsenergi. Det går snabbt, kräver mycket energi och ser supergott ut på tallriken.

Ingredienser för glass:

 • 2-4 msk socker
 • 2 dl grädde
 • 2 dl mjölk
 • Smaksättning

Övrigt:

 • En plastpåse, ca 2 liter
 • En större plastpåse, ca 5 liter
 • Ca 1 liter is (krossad eller i bitar)
 • Ca 1 dl salt

Recept:

 1. Häll i alla glassingredienser i den lilla plastpåsen och slut den väl. Vi vill inte att någonting ramlar ut och förstör glassen.
 2. Häll isen i den stora påsen och strö över salt.
 3. Stoppa den lilla påsen i den stora påsen och se till att den lilla påsen är täkt med is.
 4. Skaka häftigt 5-15 min beroende på hur fast du vill ha din glass. Här kan du även låta barnen turas om att skaka påsen medans du ”tar tid” och hejar på dem.
 5. Ta ut påsen med glass och skölj den för att få bort all salt.
 6. Klipp ett hål i ena hörnet på glasspåsen och spritsa ut glassen på en tallrik.
 7. Njut av ditt hårda arbete!

Glassmaskin

När det kommer till att göra egen glass med klass så är en glassmaskin din bästa vän. Du kommer att behöva lägga lite tid och energi på att få glassen sådär härligt god som du vill ha den, men det är värt det.

Ingredienser:

 • 10 äggulor
 • 5 dl mjölk
 • 5 dl vispgrädde
 • 2 dl strösocker
 • 1 krm salt
 • Smaksättning

Recept:

 1. Koka upp grädde, mjölk, salt och smaksättning i en kastrull och ta bort kastrullen från värmen.
 2. Vispa ihop äggulor och socker i en bunke och häll ner i kastrullen.
 3. Rör om och låt sjuda (inte koka) tills allt har blandats ordentligt. Om du har en termometer kan du se till att det hålls mellan 80-90 grader C.
 4. Låt kastrullen svalna och ställ sedan i kylen i ca 8 timmar.
 5. Häll ner och kör smeten i glassmaskinen tills den fått önskad konsistens.
 6. Förvara i frysen tills du ska servera.

Detta är våra bästa glassrecept som ser till att sommaren, festen eller efterrätten får en god och härlig feeling. Hoppas det smakar!

Dela gärna om du gillade inlägget!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 4.50