Hur gör man en egen hemsida – fem goda råd för att snabbt komma igång

Av Fredrik Svensson

Guide

Nuförtiden är det närmast ett måste för företag att finnas på internet och de flesta företagen har en egen hemsida för att marknadsföra sina produkter eller få ut viktig information. När du vill skapa en egen hemsida behöver du inte längre anlita en webbdesigner utan du kan göra den helt själv. Du känner ditt företag bäst och därmed vet du också bättre vad du vill uppnå med din hemsida. Du behöver kanske lite hjälp på vägen och här ska du få fem goda råd som kan hjälpa dig skapa en snygg och fungerande hemsida.

Välj rätt webbhotell

Att välja rätt och bäst webbhotell direkt kommer långsiktigt vara klokt och bespara dig från att byta webbhotell i ett senare skede, slippa en jobbig migration helt enkelt! Välj en etablerad aktör som ger dig bra prestanda på server (hosting) och snabb laddningstid. Ett tips är att besöka exempelvis sidan webbhotellonline.se som jämför och rankar just detta!

Gör din egen hemsida med WordPress eller Wix

Hur gör man en egen hemsida som är proffsig och användarvänlig? Genom att använda färdiga mallar är det enkelt att skapa en logisk uppställning och ordning på sidan. En del är helt gratis att ta i bruk medan andra går att få för en rimlig kostnad. Du kan välja mellan massor av olika mallar och teman för dina sidor, allt efter tycke och behov. Ofta är mallarna anpassade för en viss verksamhet eller bransch, till exempel mode, finans eller livsmedel. Det finns också bibliotek för bilder som du kan använda gratis. Allra enklast är det att jobba med en tjänst som erbjuder färdiga mallar men dessutom hosting och annat du behöver för din hemsida. Verktyg eller plattformar som exempelvis WordPress eller Wix, är användarvänliga och enkla att lära sig. Om du inte har tidigare erfarenhet av att arbeta med hemsidor kan du få stor hjälp av de här.

Tänk på att registrera din domän

Du vill säkert att din hemsida har en egen adress som anknyter till ditt företag, det vill säga ett domännamn. Först ska du kontrollera att namnet som du vill ha är ledigt. Du kan enkelt göra det genom de företag som erbjuder tjänster för registrering av domännamn. Därefter registrerar du domänen och kopplar den till sin hemsida. Du kan välja mellan .se-domän eller någon annan, till exempel .com eller .net. Kostnaden för en domän är inte särskilt hög. Du kan välja mellan att betala för ett år i taget eller betala för flera år på samma gång.

Hur gör man en egen hemsida som intresserar besökarna?

Förutom att hemsidan ska se snygg ut bör den ha ett sådant innehåll att besökarna har användning av när de besöker sidan. Det lönar sig att verkligen fundera på och skriva ner vad du vill uppnå med din hemsida. Hur gör man en egen hemsida som lockar besökare? Innehållet på hemsidan bör vara informativt, relevant, intressant och ska gärna svara på frågor som dina besökare har. Du bör anpassa innehållet efter vad målsättningen för sidan är. Om du till exempel är fotograf vill du säkert visa många av dina foton på sidan. Är du en personlig tränare vill du kanske ha träningsvideor eller kunna visa omdömen från nöjda kunder.

Utnyttja en gratis webbplats

Hur gör man en egen hemsida som kan utvecklas och byggas ut år efter år? Med hjälp av gratis plattformar och verktyg kan du själv åstadkomma en hemsida utan att kunna koda. Det kan till och med vara helt gratis att komma igång med din hemsida. WordPress är ett företag bland flera andra som erbjuder en gratis, säker och stabil plattform för din hemsida som det verkligen lönar sig att utnyttja. Det finns många olika tilläggsdelar för att effektivisera försäljning, logistik, marknadsföring och mycket annat som också kan fås utan kostnad. Det finns dessutom appar som du kan använda för att koppla din sida direkt till dina sociala medier. Du kan till och med komma igång med en enkel webbutik gratis. Det finns många utvecklingsmöjligheter som du kan få utan att behöva betala och det lönar sig att vara uppdaterad på vad just din webbsida behöver.

Integrera företagets kommunikation med hemsidan

För att få besökare till din hemsida behöver du marknadsföra den. Du kan använda ditt domännamn i all kommunikation och använda företagets sociala medier för att marknadsföra din hemsida. Det lönar sig att använda samma material och kampanjer i alla företagets kanaler. När du är konsekvent i din kommunikation i samtliga medier känner dina kunder och följare sig hemma med ditt företag och du ger att tillförlitligt intryck. Kom också ihåg att sökmotorer, som till exempel Google, använder sig av nyckelord i sina sök. SEO-optimering är en term som innebär att du använder de här nyckelorden på din hemsida. Nyckelorden och fraserna, som du själv kan definiera, används både i synliga texter, i rubriker och i de så kallade metadata, som du kan mata in i ditt hemsidesverktyg. På det här sättet får du flera intresserade besökare till din hemsida.

Sammanfattningsvis: hur gör man en egen hemsida enkelt och kostnadseffektivt

Hur gör man en egen hemsida allra effektivast och billigast? Använd etablerade plattformar som exempelvis WordPress för att göra hemsidan. Då får du en bra struktur på din hemsida till en låg kostnad. Kom ihåg att registrera ett passande domännamn. Det är bra att göra en plan över vad dina mål för hemsidan är och att följa den. Se till att integrera hemsidan med all annan kommunikation och marknadsföring för att få bästa möjliga resultat. Till sist ska du komma ihåg att hemsidan hela tiden behöver hållas uppdaterad för att vara aktuell och fräsch. Dela gärna med dig av de här tipsen till andra som du tror kan ha nytta av dem.

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 4.50