Egen Limoncello

Av Fredrik Svensson

Guide

Att tillverka din egna alkohol är inte något vi rekommenderar. Däremot är det fullt möjligt att enkelt smaksätta befintligt alkohol och på så sätt kunna servera din egna personliga limoncello.

Limoncello är en mycket populär likör från södra Italien. Har du besökt Italien eller har en förkärlek för italiensk matkultur har du antagligen redan stött på denna dryck. Om inte går vi här igenom dess ursprung och hur du kan göra din helt egna limoncello.

Egen Limoncello
Gör din egen limoncello med egen.se

Limoncellos ursprung

Limoncellon kommer som sagt från Italien. För att vara mer exakt kommer den från södra Italien och området runt Neapelbukten. Som namnet antyder innehåller den citron (limone är italienska för citron). Det är primärt citronskalet som ger den sin sötsura smak och ljusgula färg. 

Gör din egen limoncello

Det går bra att köpa limoncello på Systembolaget. Men det går även väldigt enkelt att göra sin helt egna limoncello. Recepten varierar en aning men vår rekommendation är som följer:

  1. Börja med att tvätta och skala citronerna. Se till att det vita under skalet inte kommer med. Pressa lite saft ur citronerna.
  2. Lägg dina skal i en lämplig behållare, exempelvis en glasburk. Tillsätt sockerlag, citronsaft, alkohol och rör om. Din egen smak avgör vilken alkohol du använder. Vill du hålla det italienskt rekommenderar vi någon form av grappa men det det även bra med vodka.
  3. Låt din blandning stå svalt i 4-5 dygn. Sila sedan bort citronskalen och din helt egna limoncello är klar för servering.

Utöver att vara enkelt blir det också en personlig likör som kan förgylla middagen eller festen.

Hur dricks limoncello`

Limoncello är som sagt en mycket populär likör och har ett par olika användningsområden. Det är så klart upp till dig hur du vill avnjuta din egna dryck men om du aldrig druckit limoncello går vi här igenom hur den vanligtvis konsumeras.

Som digestif

Det absolut vanligaste är att limoncellon dricks efter en måltid som en digestif. Den serveras normalt iskall och inte sällan med en isbit i glaset. Som andra liknande drycker underlättar limoncellon matsmältningen och dricks för det mesta i små kvantiteter.

Drinkar med limoncello

Även om limoncellon är mest populär som digestif är det inte helt ovanligt att den används i olika lite fruktigare drinkar. Ett populärt alternativ är att blanda limoncello med bubbel. Fortsätter du på det italienska spåret rekommenderas en lite torrare prosecco. Det finns dock mängder av andra somriga drinkar där limoncellon är en uppskattad ingrediens. Det är upp till egen fantasi hur du vill njuta av din egna limoncello.

Dela gärna om du gillade inlägget!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00