Att Brygga egen öl

Av Fredrik Svensson

Guide

En dryck som under de senaste decennierna fångat mångas intresse är öl. Den har funnits tillgänglig på marknaden betydligt längre än så men anledningen till det ökade intresset grundar sig i möjligheten till att brygga egen öl. Emellertid möjliggör detta en egen smakprofil och även en rolig upplevelse. Varför inte samla ihop ett kompisgäng och ta en helkväll till ölbryggning?

Många tror att det krävs professionell utrustning för att tillverka öl själv. Medan detta stämmer om man planerar att göra omfattande mängder så är det inte nödvändigtvis sant för gemene man som vill testa på. Med ett antal specifika ingredienser och köksattiraljer kommer du riktigt långt. Och om du finner en ny passion går det alltid att investera i mer utrustning.

Att Brygga egen öl
Brygg din egen öl med egen.se

Vad är öl?

Får du frågan ”Vad är öl” så svarar du nog ganska snabbt att det är en alkoholhaltig, buteljerad dryck. Och medan detta stämmer är det få som ingående förstår och kan förklara tillverkningsprocessen som utgör dryckens smak och existens.

Hur som helst kan du nästa gång frågan ställs förklara följande. Öl är en dryck som till följd av sin jäsnings-baserade tillverkningsprocess blir alkoholhaltig. De huvudsakliga ingredienserna består av följande:

  • Malt, en säd (vanligtvis korn)
  • Humle, en ört
  • Jäst
  • Vatten

Tillverkningsprocess – vem som helst kan brygga egen öl

Om du är intresserad av att brygga egen öl behöver du givetvis ha koll på tillverkningsprocessen. Denna kan skilja sig något från sort till sort, men den grundläggande processen ser ut som följande.

Mäskning

Det första steget i processen kallas för mäskning. Under mäskning blötlägger du malten i vatten för att den ska bli mjuk och lättarbetad. Detta ska koka i cirka 1 timme på 67 grader. När det genomförs börjar malten att gro och en söt vätska bildas. Det går alldeles utmärkt att göra i en vanlig kastrull på spisen. Den vätska som bildas under processen kallas vört.

Lakning

Efterföljande steg kallas för lakning. Under denna process sköljs sockret ur blandningen med hett vatten (cirka 80 grader). Det som återstår är då den filtrerade vörten, som placeras i det kärl där det ska kokas.

Kokande

Näst steg i processen utgör kokande av vörten. Blandningen ska kokas på hög temperatur, kraftigt, under minst en timmes tid. Här kan det vara frestande att emellertid använda sig av ett lock för att slippa ångor och liknande. Däremot är det viktigt att inget lock används. I och med att ämnet DMS behöver avdunsta från blandningen måste kokande ske utan lock. I och med detta slipper du den bittra smaken från ämnet som vi vill undvika.

Kylning

Nästa steg i processen för att brygga egen öl är kylningen. När vörten är färdigkokad ska den svalna och därefter kylas ner till en önskad temperatur. Ju snabbare nedkylning – desto bättre. Om nedkylningen är snabb minskar risken för bakteriebildning som kan ge oönskade bismaker.

Temperaturen till vilken vörten ska kylas beror på vilken typ av öl du vill göra. 20 grader brukar vara passande för Ale medan en lager kräver svalare, cirka 10 grader. Här finns det utrymme för experimentering om du känner dig äventyrlig. Var uppmärksam på att vätskan nu måste hanteras varsamt ur bakterieperspektiv och att allt den vidrör måste vara rengjort och desinficerat.

Jäsning

Näst steg i processen, och ett av de sista, är så klart jäsningen. Det är under denna process som alkoholhalten och smakprofilen bildas. Jäsningen ska ske i ett nytt kärl (glöm inte att desinficera). Jäsningsperioden är olika för olika sorters öl men vanligtvis behöver vörten jäsas och omvandlas till öl under cirka 2 veckors tid. Här gäller det att ha tålamod, även för den nyfikne!

Du behöver läsa på om specifika jäsningsförhållanden för den typ av öl som du menar göra. Temperaturen och andra eventuella tillägg i ingredienserna skiljer sig från sort till sort.

Tappning

Det sista steget i processen är flasktappningen, då din öl ska buteljeras. När ölen hälls över i flaskor tillsätts även socker. Det är sockret som skapar kolsyran i ölen och hur mycket socker du väljer att tillsätta påverkar således hur kolsyrad din öl blir. Ha i åtanke dina personliga preferenser och måtta därefter.

Du behöver ytterligare ett mått tålamod för denna process. Det kan ta upp till två veckor för alkoholen att bildas och du kan smaka av din öl.

Karaktär och smaksättning när du vill brygga egen öl

Nu när vi tagit dig genom tillverkningsprocessen undrar du säkert, men i vilket steg kan jag påverka smaken och göra den min egen? Detta sker under den tid då vörten kokas. Då adderas humle, en ört, som bidrar till smaken och jäsningen av din öl. Det finns däremot många fler alternativ i form av kryddor att tillsätta i ölen. Några alternativ är

  • Muskot
  • Ingefära
  • Vanilj
  • Peppar (svartpeppar)
  • Koriander
  • Stjärnanis

Du kan testa dig fram och experimentera med att addera dessa. Var bara försiktig i början att inte överdosera kryddorna. Det är fördelaktigt att din första sats blir relativt grundläggande i smaken innan du tar dig friheter.

Dela gärna om du gillade inlägget!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00