Göra egen tvål

Av Fredrik Svensson

Guide

Vi är många som gillar att pyssla och syssla med så kallad DIY; do it yourself. Det är något alldeles speciellt med ett handgjort projekt som tagit tid och blivit personligt, oavsett om du ska ge bort det eller behålla för dig själv.

Ett väldoftande och renligt projekt är att göra egen tvål. Detta är emellertid mer komplicerat än det låter, däremot är det viktigt att läsa på i förväg för att skaffa de rätta ingredienserna och inte slösa pengar på fel.

egen tvål
Gör din egen tvål med egen.se

Välj ingredienser – skona miljön

Medan det är mysigt och roligt att pyssla är det också i mångt och mycket ett skonsamt projekt för miljön, speciellt om slutprodukten är något som är mer skadligt att ”köpa nytt”. Tvål är ett utmärkt exempel på detta.

Det är en produkt som de flesta av oss använder flera gånger om dagen och inte kan leva utan. Så varför inte skapa ett hållbart alternativ till något vi måste konsumera, vare sig vi vill det eller ej?

Ingredienser

Många av de ingredienser som de tvålar man kan köpa i mataffären innehåller är skadliga för både miljö och kropp. De rengör effektivt men däremot kan sulfit, parabener och andra kemiskt framställda ämnen irritera både huden och miljön. Tillverkningsprocessen av dessa är omfattande och allt som oftast testas tyvärr skönhetsprodukter på djur.

Förpackning

En annan positiv aspekt med att göra egen tvål är att du inte behöver köpa plastflaskor som sedan slängs. Denna typ av plast kräver enorma resurser för att tillverka och desto mer omfattande resurser för att bryta ner och återvinna – om det ens sker. Genom att tillverka egen tvål som görs i bar-form behöver du inte stödja användningen eller produktionen av engångsplast.

Hur du tillverkar tvålen

Tvålens huvudingrediens kallas för tvålmassa. Tvålmassan går att köpa färdig och är perfekt för dig som ska testa att göra egen tvål för första gången. Tvålmassan är huvudsakligen tillverkad av glycerin och ett fåtal andra ingredienser som ger tvålen dess rengörande och löddrande karaktär när den kommer i kontakt med vatten.

Tvål av färdigköpt tvålmassa

  1. Smält tvålmassan i ett vattenbad eller kastrull. Tvålmassa smälter vid cirka 55 grader och det är mycket viktigt att tvålmassan inte börjar koka eller bubbla. Se till att hålla ett öga på den hela tiden.
  2. Tillsätt eventuella doftmedel, parfym eller färg om du önskar inkludera detta. Det är viktigt att addera dessa medan tvålmassan är flytande.
  3. Häll den flytande tvålmassan i formen och låt svalna till den är fast.

Tvål från grunden – tillverka egen tvålmassa

Om du vill tillverka tvål från grunden behöver du tillverka tvålmassan själv. Detta gör du genom att blanda följande ingredienser:

  • Vatten
  • Lut
  • Någon typ av olja, gärna kokosolja
  • Kaolin
  • Lerpulver
  • Eventuella färg- eller doftämnen

Det finns många recept på egen tvålmassa med hjälp av dessa ingredienser. Se till att du följer ett recept med noggrannhet då ingredienserna mäts i gram och medför kemiska reaktioner.

Ett varmt tips om du inte orkar göra din egen tvål är att besöka galltvålar.se

Tvålens karaktär

Man brukar emellertid tala om tre komponenter som utmärker en tvål. Dessa är färgen, formen och doften. Emellertid är det dessa som gör din tvål till din egen.

Färg

Det första du tänker på när du ser en tvål är förmodligen dess färg. Starka färger kan vara snyggt, men inte jättevanligt när det kommer till hemgjord tvål. Anledningen till detta är framför allt då färgmedel är ett valfritt alternativ och ingenting som krävs för att tillverka en tvål. Om du strävar efter ett så naturligt resultat som möjligt – skippa färgen. Du som är sugen på ett roligt utseende – färga!

De flesta använder sig av tygfärg för att färga tvålar, detta i och med att ämnena i tygfärgen är skonsamma mot huden då de används ibland annat kläder. Men det går även bra att köra på det naturliga spåret och använda sig av naturliga färgpigment för att färga sin tvål.

Form

Formen är troligtvis det andra du noterar på en tvål. Är det rund, fyrkantig, oval, skrovlig, slät, blommig, avlång, tjock eller trekantig? Tvålformar finns det gott om och man kan även tillverka sina egna om man känner sig extra pysslig. För nybörjaren är det lättast att använda en vanlig tvålform.

Ofta är dessa relativt små i storleken och antingen runda eller kvadratiska. Formarna är gjorda i silikon och således mycket lättarbetade, även för nybörjaren. Testa dig fram och se vad som är roligast!

Doft

Hur din tvål doftar är naturligtvis också viktigt. Det är inte bara de rengörande funktionerna som vi strävar efter, vi vill ju också lukta gott! Det finns en uppsjö av eteriska doftoljor som går bra att blanda ner i hemmagjord tvål.

Dessa är perfekt att använda i och med att du kan blanda fritt och skapa en alldeles egen doft. Deras naturliga karaktär låter tvålen bibehålla sin rena och naturliga status som hemmatvål gjort på bra och hållbara ingredienser.

Har du en favoritparfym som du även skulle vilja ha i tvåldoft? Detta är, tro det eller ej, inga problem att ordna. Glycerinet i tvålmassan smälter lätt samman med alkohol, en grundkomponent i parfym. Spraya parfymen i tvålmassan under tillverkningsprocessen när den är uppvärmd och i flytande form. Vips, du har en parfymerad tvål som du kan använda för att hålla händerna rena. Framförallt är det viktigt att komma ihåg att tvätta händerna i influensatider samt när du tar i saker du ska stoppa i munnen som godis eller nikotinpåsar.

Sammanfattningsvis är det ett roligt och utmanande projekt att göra egen tvål. Fördelarna är många och kreativiteten får flöda – precis som det ska vara!

Dela gärna om du gillade inlägget!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00