Egen vätskeersättning

Av Fredrik Svensson

Guide

Vätskeersättning

Alla människor kan råka ut för att behöva vätskeersättning någon gång i livet, till exempel vid sjukdom som påverkar magen och tarmen eller vid hård fysisk ansträngning. Under träning när det är varmt kan du svettas mer än du är van vid. Vi består till större delen av vatten, så redan vid relativt små förluster blir vi märkbart påverkade. Vätskebrist är särskilt allvarligt för äldre personer och spädbarn.

Egen vätskeersättning
Brygg din egen vätskeersättning med egen.se

Hur mycket vätska behöver vi?

En vuxen person ska dricka cirka 2-3 liter vatten om dagen, men det beror också på kroppsvikt, väderlek och aktivitetsnivå. Vid värmeböljor som vi såg i början av sommaren 2020 var behovet mycket större än normalt.

Små barn har sällan stora vätskereserver i kroppen vilket gör att de snabbt kan bli uttorkade när de är sjuka, det kan leda till rubbningar i elektrolytnivåerna. Det är mycket allvarligt och till och med kan vara dödligt.

Svenska dryckesvanor

Svenskar dricker i allmänhet för lite vatten, vilket är en av orsakerna till att många känner sig hängiga och trötta i onödan. Väldigt många skulle helt enkelt må mycket bättre i vardagen om de fick i sig mer vätska och bibehöll saltbalansen. Du behöver också se över vad du det är du dricker.

Många svenskar dricker till exempel kaffe eller te, vilket är något som är direkt vätskedrivande. Ibland räcker det inte med att bara dricka vatten, eftersom du också förlorar mycket salt tillsammans med vätskan. Framförallt om du kissar eller svettas mycket. I de fallen behöver du också tillföra salt till kroppen.

Hur påverkar alkohol vätskebalansen?

Alkohol har stor påverkan på kroppens hormonbalans. För vätskebalansen gäller det bland annat hormonet ADH. När en person dricker alkohol minskar mängden av ADH i kroppen, vilket innebär att kroppen bildar mer urin. Det betyder så klart att personen också behöver kissa oftare. Som ett resultat av det klarar inte kroppen av att hålla vätskebalansen och det är en av orsakerna till att de flesta är törstiga dagen efter alkoholintag.

Symtom på vätskebrist

Törst är det första tecknet på att du behöver dricka mer. Andra vanliga tecken och symptom på mild till måttlig uttorkning är:

  • Torrhet i munnen
  • Huvudvärk
  • Sämre humör
  • Trötthet
  • Svårt att hålla fokus
  • Torr hy

Symtom på vätskebrist hos barn

Spädbarn brukar få insjunken fontanell, den mjuka fläcken uppe på barnets hjässa, vid vätskebrist. Det är annars generellt svårare att se att ett barn har vätskebrist, främst hos mycket små barn, eftersom symtomen är annorlunda. Du behöver istället vara lite extra uppmärksam på om barnet, bland annat:

  • Kissar sällan
  • Uppvisar rastlöshet eller irritation
  • Snabb andhämtning
  • Får hjärtklappning.

Symtomen brukar försvinna när vätskebalansen blir återställd. Vätskebrist är oftast inget att oroa sig för. Men får du eller barnet allvarligare symtom måste du omedelbart kontakta en läkare för att få hjälp.

Vad innehåller vätskeersättning?

Vätskeersättning innehåller främst salt och socker som du löser upp i vatten. Den vätskeersättningen du köper innehåller även ett för kroppen pH-reglerande ämne. Den vätskeersättningen finns att köpa både som brustablett och pulver. Ett tips är att alltid ha en förpackning hemma om ett behov uppstår.

Du kan också göra en egen vätskeersättning och den är då hållbar i ungefär 1-1½ dygn i kylskåp.

Gör din egen vätskeersättning

Det allra bästa är om du kan köpa hem vätskeersättning och ha den till hands när du börjar märka av en vätskebrist. Följ alltid doseringsanvisningen som finns på förpackningen och det är extra viktigt när det kommer till barn under ett år.

Med följande recept kan du tillverka din egen vätskeersättning vid behov. Det kan vara bra att skriva ner receptet och sätta det exempelvis på kylskåpet om du skulle behöva vätskeersättning när affären eller apoteket har stängt.

Recept till barn och vuxna

  • 1 liter vatten
  • 6 teskedsmått druvsocker eller strösocker
  • ½ teskedsmått bordssalt (använd aldrig örtsalt eller motsvarande)

Använd mått för att få rätt mängd och blanda alla ingredienser. Om du vill smaksätta vätskeersättningen går det bra att använda två teskedar koncentrerad osockrad saft eller fruktjuice. Det är viktigt att receptet följs, eftersom fel proportioner istället kan få helt motsatt effekt än den avsedda.

Smaka alltid på lösningen innan du ger den till ett barn. Saltsmaken får inte ta över utan bara finnas där i bakgrunden.

Receptet är samma oavsett ålder. Men var noga med att undvika att ge egengjord vätskeersättning till spädbarn och ge inte vätskeersättning med smak till barn under ett år. Den vätskeersättning du köper från ett apotek är noga framtagen för att fungera optimalt, under förutsättning att doseringsanvisningen följs.

Dosering och användning

Det är mycket viktigt att det blir rätt mängd direkt och att den tillförs kroppen i jämn takt. Därför behöver du tänka på att dricka lite i taget och ofta. Vissa gånger kan det vara extra svårt att få i sig vätska eller att behålla den. Framförallt när det handlar om äldre personer eller små barn.

Det är det bra att tillföra ungefär en tesked varannan minut, eller använd en doseringsspruta som du kan hämta på apoteket. Men var lite restriktiv när det kommer till vätskeersättning med smak, eftersom de kan innehålla sötningsmedel, vilket kan ha en laxerande effekt och kan förvärra symtomen, som de uppstår på grund av maginfluensa.

Dela gärna om du gillade inlägget!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00