Göra egen pasta

Av Fredrik Svensson

Guide

Att göra egen pasta är både roligt och enkelt. Dessutom är hemgjord pasta både nyttigare och billigare än den du köper i en butik. Det enda du behöver för att göra pasta hemma är en handfull ingredienser och en pastamaskin. Det går faktiskt att göra egen pasta utan en pastamaskin till och med.

egen pasta
Gör egen pasta med egen.se!

Ingredienser du behöver för att göra egen pasta

För att göra egen pasta hemma behöver du bara tre ingredienser, vilka du väljer beror på vilken typ av pasta du vill ha. Den vanligaste typen av pasta innehåller ägg, då använder du ägg, mjöl och olja, och mer specifikt Olivolja Extra Virgin och mjöl av Durumvete.

Fördelen med Durumvete jämfört med det mer vanliga vetemjölet är att det innehåller mer protein. Därmed blir pastan lite hårdare och ger mer tuggmotstånd (al dente). Pasta som är baserad på Durumvete blir lite mer gul, vilket många tycker ser trevligare ut. Det går dock utmärkt att göra egen pasta med vanligt vetemjöl också.

Väljer du att göra din egen pasta utan ägg ersätter du dem med vatten och lägger till lite mer olivolja.

Enkla pastarecept du kan göra hemma

Pastarecept med ägg, 4 portioner:

5 dl durumvete

4 ekologiska ägg

1 msk Extra Virgin Olivolja

Pastarecept utan ägg, 4 portioner:

5 dl durumvete

2 dl vatten

2 msk Extra Virgin Olivolja

Blanda ihop pastadegen så här

Forma mjölet som en liten vulkan, med en grop i mitten. Se till att gropen har plats för olivoljan och äggen eller vattnet.

Häll försiktigt ner oljan och äggen eller vattnet i gropen.

Ta en gaffel och rör om i gropen försiktigt. Addera försiktigt lite mjöl från sidorna av gropen och rör om tills mjölet löst upp sig i blandningen.

När blandningen i gropen börjar bli solid kan du sätta igång att använda händerna. Knåda ihop allt till en degklump och fortsätt att knåda tills degen är smidig och inte fastnar på dina händer.

Om pastadegen fortfarande är klibbig och fastnar på händerna när alla ingredienser är inknådade ordentligt kan du addera lite mjöl. Fortsätt att addera lite mjöl i taget tills pastadegen slutar fastna på dina händer.

Räkna med att det tar mellan 10 till 15 minuter att få pastadegen knådad till perfekt konsistens. När pastadegen är färdigknådad bör den få svälla ungefär 1 timme i kylskåp. Lägg degen i en försluten plastpåse innan du lägger den i kylskåpet för att förhindra att den torkar ut.

Gör pasta av pastadegen

Nu när vi har gjort en pastadeg är det dags att göra pasta av den.

Använd en pastamaskin.

Att använda en pastamaskin är utan tvekan det vanligaste sättet att göra egen pasta från pastadeg. En pastamaskin kan du skaffa för en billig penning på hos de flesta vitvarubutikerna.

Att göra pasta med en pastamaskin är enkelt. Först delar du upp pastan i mindre bitar som du plattar till lite och mjölar lätt så de inte fastnar. Efter det körs de bitarna genom pastamaskinens första steg så de blir perfekt platta. Pastamaskinen har en inställning där du väljer hur tjocka du vill att de ska vara.

När all pastadeg är tillplattad är det dags att forma pastan. Det kan kräva att ett tillbehör måste monteras på vissa maskiner. Innan den nyligen tillplattade pastadegen körs genom det sista steget i pastamaskinen mjölas den lätt igen. Beroende på inställningar skapar du sedan spaghetti eller tagliatelle någon annan pasta som faller dig i smaken genom att köra pastadegen igenom pastamaskinen igen.

När pastan kommer ut strimlad mjölar du den igen så den inte klibbar ihop.

Nu är din pasta är klar för att kokas eller torkas om du vill spara den.

Gör din egen pasta för hand.

Det finns ett otal olika former av pasta som du kan göra för hand, det är enklast att göra något i stil med tagliatelle.

För att göra tagliatelle plattar du först till pastadegen och mjölar den lätt för att undvika att den klibbar. Kavla sedan ut degen till lämplig tjocklek. Det kan krävas att du mjölar den igen när den tunnas ut.

När pastadegen har den tjocklek du vill ha kan du antingen skära den i strimlor direkt där den ligger med en kniv eller rulla ihop den och skära den på det sättet. Om du rullar ihop den är det viktigt att du mjölar den först och använder en vass kniv.

När pastadegen är strimlad mjölar du din tagliatelle så den inte klibbar ihop. Nu kan du koka den eller torka den.

Spara din egen pasta

Om du inte tänker äta din färska tagliatelle inom ett par dagar kan du torka den. Det finns speciella ställningar där du kan hänga din färska pasta för att torka den. Du kan enkelt bygga en egen ställning för att torka din pasta, det krävs bara några långa pinnar som låter pastan hänga fritt tills den har torkat.

När din egen tagliatelle har torkat kan du spara den i en lufttät burk eller påse, precis som pasta du köpt i en butik.

Dela gärna om du gillade inlägget!

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 4.40