Göra din egen sushi

Av Fredrik Svensson

Guide

Den japanska maträtten sushi är mångas favorit. Det är en variationsrik matgren med karaktäristiska smaker och former i många utföranden och tappningar. Och kanske är det just denna möjlighet till variation som faller så många i smaken. Men hur svårt är det egentligen att göra egen sushi? Inte speciellt svårt – om du läser på innan.

Göra egen sushi
Gör din egen sushi med egen.se

Motorik, noggrannhet och tålamod

Att sushi är en något pillig maträtt att göra själv kommer knappast som en nyhet för många, oavsett vilken variant du ska ge dig på. Men omöjligt är det absolut inte. Övning ger färdighet och om du dessutom är noggrann med ingredienserna så blir det lättare att forma dina bitar.

Inom västvärldens kultur är det ovanligt att addera något annat än salt i kokt ris. Därför kan sushi-recept till en början vara aningen förvirrande. Riset ska nämligen innehålla både vinäger och socker, detta dels för att bidra till smaken men även konsistensen. Ju klibbigare risigt är, desto lättare blir det att sammanställa bitarna.

Rätt teknik till rätt bit

Det två vanligaste typerna av sushi är nigiri och maki.

Nigiri

Den typen av sushibit som har en fiskbit eller grönsak ovanpå en oval riskudde kallas för Nigiri. Formen på riskudden och dess ”toppning” är mer eller mindre alltid densamma men kan variera oerhört i färg och smak. Allt från halstrad lax och rom till den kända tamagoyaki-omeletten och tofu.

Nigiri är det bästa alternativet för dig som är nybörjare och vill testa på att slänga ihop några egna sushibitar. Riskudden formar du enkelt i din hand och toppningen är lätt att addera på toppen.

Maki

Den typen av sushi som består av långa ris-rullar inlindade i sjögräs är maki. Denna sorts sushi innehåller vanligtvis fler och mer ingredienser är nigiri-bitarna som är aningen minimalistiska i jämförelse. Maki-sushi tillverkas i cirka 20 centimeter långa rullar som fylls med ris och andra ingredienser för att sedan skäras upp i bitar, likt en rulltårta.

På de flesta mataffärer går det numera att köpa den kända bambumattan som används när rullen ska rullas. Denna kan vara lite knepig att lära sig bemästra men övning ger definitivt färdighet, glöm inte det!

Bemästra norin

Utöver ris, fisk, grönsaker och ägg är det ytterligare en komponent inom sushin som gör maträtten möjlig, och det är noripappret. Nori är pressade, pappersliknande ark som är gjorda på japanska alger. Arken är torra, krispiga och sköra men blir vid kontakt av fukt såsom sås eller vatten mjuka och kletiga.

Norin är den centrala komponenten som inkapslar sushins ingredienser och gör bitarna möjliga att plocka upp med pinnar, doppa i soya och äta. I nigirin lindas allt som oftast en tunn remsa nori likt ett skärp runt riskudden och dess topping. På så vis håller de ihop. I makin är nori lindad runt hela biten då nori är det ark som rullen lindas in i innan den skärs upp i mindre bitar.

Gör det perfekta sushiriset

Riset kan vara knepigt att få ordning på till en början. Här kommer ett klassiskt och grundläggande recept på hur du får till det.

  1. Skölj riset.
  2. Placera riset i kastrull och häll på vatten tills det täcker riset. Salta efter mängd
  3. Låt riset koka i 10 minuter och låt det sedan vila (under lock) i 10 minuter.
  4. Värm cirka 0,5 dl risvinäger och 0,5 dl socker i en kastrull. Koka tills sockret löses upp.
  5. Sprid ut riset på ett stort fat och låt svalna.
  6. Häll vinäger-blandningen över riset.

Håll koll på firren när du ska göra egen sushi

Vi har tidigare nämnt att sushi är en otroligt variationsrik maträtt, och det stämmer. Äter du vegetarisk eller vegansk? Det är inga problem. Grönsaker spelar en central roll i detta kulinariska koncept och tur är väl det. Men den vanligaste ingrediensen i sushi är såklart laxen och när du vill göra egen sushi är det viktigt att välja rätt lax.

När du väljer fisk är färskheten viktig att sträva efter. Den populära salmalaxen är säker att äta rå och behöver inte frysas innan tillredning för att säkerställa att den är fri från bakterier som kan orsaka magsjuka. För att vara på den säkra sidan ska du alltid gå till fiskdisken och rådgöra med personalen. Den vanliga lax som finns i frysdisken kan du inte göra sushi på (om du planerar att servera fisken rå).

Learning by looking

Utöver att följa receptets ingredienser till punkt och pricka är det, som vi tidigare nämnt, mycket fokus på själva tillverkningen av sushibitarna, såklart. Och det kommer nog inte som en chock, men det som kan komma som en chock är hur pilligt det faktiskt kan vara. Norin går sönder, riset klibbar fast på fingrarna och ingredienserna faller isär. Om du har tålamod blir detta ingen match för dig, men i början kan det vara en prövning.

Vi rekommenderar att hitta filmmaterial på hur sushi tillreds. Du kommer märka hur det är lättare att titta hur man gör, snarare än att läsa om det. Information finns det gott om på internet och genom att researcha och titta innan du sätter igång ökar du chansen för ett smidigt utförande.

Och likt mycket annat – det kommer gå traggligt i början. Håll huvudet högt, ta ett djupt andetag och fortsätt försöka. Till slut kommer det att gå!

Dela gärna om du gillade inlägget!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00