Göra egen tacokrydda

Av Fredrik Svensson

Guide

I denna otroligt populära rätt har kryddblandningen definitivt huvudrollen.

Det är en maträtt med tusen olika variationer. Du kan välja och vraka mellan vegetariskt, olika typer av kött, grönsaker, bönor, ostar och såser. Alla kan göra sin ideala tacos, det är nog därför just denna maträtt är så pass populär. I Sverige äter man tacos så ofta att rätten har fått sin egen dag i veckan, tacos-Fredag.

Det som lyfter tacosen till en högre nivå är kryddningen. Därför är det perfekt att göra en egen tacokrydda.

Göra egen tacokrydda
Gör din egen tacokrydda med egen.se

Det mexikanska köket

Ursprungligen kommer denna rätt från Mexiko och är en traditionell rätt och en stor del av dagens gastronomi. Det är också ett uttryck av kulturen och det sociala livet, vilket mat är en stor del av. Gemenskap och tillhörighet är någonting maten främjar. Med rötter från Maya folket har dessa maträtter en lång historia och är ett kulturarv som man har tagit vara på och är en grund för dagens gastronomi i Mexiko. Det är en fantastisk matkultur på många sätt.

Beroende på vart i Mexiko du befinner dig finns olika specialiteter. Allt från fisk, kött och olika grönsaker som är typiska för dessa områden. De använder exempelvis mycket majs, avokado och baljväxter vilket står för en otroligt nyttig och mångfaldig matsedel. Alla regioner har sina specialiteter. Allt från mustiga grytor, röror, tortillas eller enchiladas. Det är så mycket kärlek i matlagningen och det är inte konstigt att den är uppskattad i hela världen.

För att hämta inspiration till att göra din egen tacokrydda kan du tänka dig hur det är att uppleva dessa delar av världen och deras kulturer. Ord som berör är värme, hetta, färgstarkt och kontrast, här kan du hämta inspiration. Det är de mångkulturella man ska försöka fånga i kryddblandningen. Det ger mycket utrymme för kreativitet.

Kryddorna är huvudsaken

Tacosen kan bli otroligt smakrika om du kryddar rätt. Eftersom de traditionellt sätt använder en hel rad olika kryddor är det populärt att använda sig av färdiga kryddmixer. Dessa passar självklart inte allas smak, de kan exempelvis ofta vara för starka. Att göra egen tacokrydda är ett mer naturligt alternativ då du slipper oroa sig över extra socker, smakförstärkare eller andra substanser. Det kan även vara ett bra alternativ för allergiker att veta exakt vad de får i sig för kryddor.

Gör din egen tacokrydda

Hur ska man börja då? Det är enklast att utgå från ett grundrecept och sedan bygga på efter smak. Här är ett exempel att utgå från:

  • Spiskummin
  • Paprikakrydda
  • Chilipulver
  • Chili flakes
  • Oregano
  • Koriander
  • Salt
  • Socker
  • Svartpeppar

Gör såhär: Blanda eller använd en mortel till kryddorna och häll i en glasburk med lock. Förvara på en mörk och torr plats i köket. Svårare än så är det inte.

Andra kryddor du kan använda efter smak är exempelvis: Cayennepeppar, paprikakrydda, rökt paprika, timjan eller lökpulver.

Ett bra tips är också att använda nymalda kryddor så att smakerna kommer fram på riktigt.

Det viktigaste är att få i lite sötma och hetta. Du kan även byta ut exempelvis vitlökspulver till färsk vitlök som du steker tillsammans med köttet.

Använd gärna din egna tacokrydda till annan mat, speciellt kötträtter eller grytor, det kommer att ge en ny dimension i din matlagning.

Mexikanska superkryddor

Dessa smaker får oss att finna lite värme i vår just nu mörka vardag. Det är ett bra sätt att festa upp vardagen lite med att göra en egen tacokrydda och drömma sig bort till varmare breddgrader.

Någonting som ofta glöms bort är att även kryddor i sig har hälsofrämjande egenskaper. Många av dessa kryddor, som är typiska för mexikanska köket, har antiinflammatoriska egenskaper och har genom historien används som läkeört. Chili är rikt på vitaminer och antioxidanter som är extra viktigt just under vinterhalvåret. Koriander kan hjälpa minska kolesterolet i blodet och är dessutom en av de vanligaste, och mest smakrika, kryddorna som används i denna typ av matlagning.

Dagens läkemedel är ofta baserade på just dessa superkryddor och det är en bra ide att utnyttja dessa dagligen. Kryddorna i kombination med alla grönsaker och baljväxter gör denna rikliga kost till ett perfekt verktyg som kan boosta din hälsa maximalt. Det gäller att ge kryddorna den uppmärksamhet de förtjänar. Din kropp kommer att tacka dig.

Din kryddmix kommer att vara laddad med hälsosamma och naturligt läkande kryddor.

Låt fantasin flöda med din egen tacokrydda

Våga prova dig fram, det finns inga rätt och fel när det gäller att göra din egen tacokrydda.

Var inte blyg utan ge utlopp för din kreativitet, det kommer att uppskattas av hela familjen. Se till att barnen får hjälpa till att skapa sin egen favoriträtt.

Sätt din egen prägel på middagen och bjud dina vänner på en middag som är din egen.

Det är spännande och enkelt att göra och kombinationerna är verkligen oändliga.

Det ger dig någonting att uppmärksamma och att skryta om vid nästa middag.

Låt middagen ta er på en aromatisk resa till Mexiko.

Dela gärna om du gillade inlägget!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00